Gdje se nalazimo

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Crna Gora se nalazi na jugoistoku

evropskog kontinenta, na samon jugu Jadranskog mora. Prostire se na površini od 13.812 km2 na kojoj živi 620.000 stanovnika. Ovaj prostor odiše bogastvom različitih prirodnih ljepota koje se ogledaju u neponovljivim oblicima reljefa, hidrografije, flore i faune. Na jugu je morska obala dužine od 293 km sa 117 plaža, dok su na sjeveru zemlje visoke planine Durmitor, Lovćen, Prokletije, odvojene kanjonima Tare, Lima i drugih rijeka.
Površina: 13.812 km²
Populacija: 620.000
Dužina granica: 614 km
Glavni grad: Podgorica (173.000 stanovnika) - administrativni i ekonomski centar
Prijestonica: Cetinje - istorijski i kulturni centar
Valuta: Euro (€)
Dužina morske obale: 293 km
Broj plaža: 117
Dužina plaža: 52 km
Najduža plaža: Velika plaža (Ulcinj) - 13 km
Najviši vrh: Bobotov kuk (Durmitor) - 2.523 m
Najveće jezero: Skadarsko jezero (391 km)
Najdublji kanjon: rijeka Tara (1.300 m)
Nacionalni parkovi: Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero, Lovćen, Prokletije
Najveći zaliv: Bokokotorski zaliv
Vremenska zona: GTM +1
Elektro sistem: 220V/50Hz
Klima: mediteranska
Prosječna temperatura vazduha: 27.4 ºC (ljeti)
Maksimalna temperatura mora: 27.1 º C
Prosječan broj sunčanih dana u godini: 240
Kupališna sezona: 180 dana
More: tamno plavo
Providnost mora: 38-56 m

Primorski dio Crne Gore čine opštine Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar, Ulcinj i Cetinje. Najveći zaliv, Boka Kotorska zbog svoje konfiguracije i strmih planinskih strana koje se spuštaju u more podsjeća na fjord. Teško je reći  šta je na ovom dijelu obale zanimljivije i bogatije: istorija i vrijedni spomenici kulture koji o njoj svjedoče, bujna vegetacija, prozirno morsko plavetnilo ili planinski lanci u zaleđu koji ovu rivijeru zaklanjaju od hladnih sjevernih vetrova i doprinose da ima blagu, mediteransku klimu sa dugim, toplim ljetima i blagim zimama.

Herceg Novi
smješten je na ulazu u jedan od najljepših zaliva svijeta, Boka Kotorska, utonuo u raskošno zelenilo, opasan šestovjekovnim tvrđavama i prava je riznica multikulturnog nasljeđa nastalog susretanjem raznih naroda i civilizacija. Herceg Novi je grad sa najvišom prosječnom temperaturom na Jadranskom moru i sa preko dvije stotine sunčanih dana tokom godine, što ga čini jednim od najprijatnijih mjesta za odmor na Crnogorskom primorju.
Ovo je grad sa rivijerom dugom 25 km, poluostrvom Luštica u neposrednoj blizini, dubokim planinskim zaleđem, prelijepim selima i naseljima u podnožju planine Orjen (1895mnv), grad koji ima šta da pokaže gostima i čime da se ponosi.
Hercegnovska  rivijera se pruža u dužini od 15 km i obuhvata 7 naselja odnosno turističkih mjesta od kojih svako ima svoje osobenosti i specifičnosti.

Meljine
se nalaze 3 km istočno od Herceg Novog sa oko 1150 stanovnika. Najznačajnija kulturno-istorijska vrijednost mjesta je Lazaret, koji datira iz 1732. godine. Lazaret je atraktivna i impozantna građevina, koja je u vrijeme izgradnje (XVIII vijek) predstavljala glavnu zdravstvenu i sanitetsku ustanovu Boke Kotorske. Gradili su je Mlečani u klesanom kamenu, koji su kaluđeri pripremali za gradnju velike manastirske crkve na Savini. U krugu Lazareta sagrađena je 1730.godine(obnovljena 1882.godine) crkva Sv. Roka, a Lazaret je imao i fontanu sa vodom dovedenom 1741. godine iz manastira Savina. U središtu komleksa nalazi se nekoliko manjih zgrada ograđenih zidom sa dvoje vrata i tri atrijuma, a ispred zgrade su dva pristaništa , jedno  veće sa lukobranom i  jedno manje.

Saobraćajna povezanost
Crna Gora je povezana sa zemljama iz okruženja ,kao i  zemljama Evrope i svijeta  svim vidovima saobraćaja: drumski , željeznički, autobuski, vazdušni i pomorski.
Stalna ulaganja u obnavljanje i  izgradnju  putne infrastrukture uz već  postojeće prirodno, kulturno i istorijsko bogastvo , omogućiće da Crna Gora postane izuzetno atraktivna turistička destinacija.
Vazdušna saobraćajna komunikacija  Crne Gore sa domaćim i  inostranim emitivnim područjima odvija se preko tri međunarodna aerodroma.Udaljenost Herceg Novog od ovih aerodrome je : Tivat (23km ), Ćilipi (Republika Hrvatska- 30 km) i Podgorica (  112 km).
Crna Gora je pomorskim putem povezana sa svijetom. Putnički i teretni feriboti redovno saobraćaju na linijama Bar-Bari i Bar-Ankona. Luke Bar, Budva, Kotor i Herceg Novi imaju status luka za međunarodni saobraćaj.

Galerija fotografija

Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Website Security Test