´╗┐

Gdje se nalazimo

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Crna Gora se nalazi na jugoistoku

evropskog kontinenta, na samon jugu Jadranskog mora. Prostire se na povr┼íini od 13.812 km2 na kojoj ┼żivi 620.000 stanovnika. Ovaj prostor odi┼íe bogastvom razli─Źitih prirodnih ljepota koje se ogledaju u neponovljivim oblicima reljefa, hidrografije, flore i faune. Na jugu je morska obala du┼żine od 293 km sa 117 pla┼ża, dok su na sjeveru zemlje visoke planine Durmitor, Lov─çen, Prokletije, odvojene kanjonima Tare, Lima i drugih rijeka.
Površina: 13.812 km²
Populacija: 620.000
Du┼żina granica: 614 km
Glavni grad: Podgorica (173.000 stanovnika) - administrativni i ekonomski centar
Prijestonica: Cetinje - istorijski i kulturni centar
Valuta: Euro (ÔéČ)
Du┼żina morske obale: 293 km
Broj pla┼ża: 117
Du┼żina pla┼ża: 52 km
Najdu┼ża pla┼ża: Velika pla┼ża (Ulcinj) - 13 km
Najviši vrh: Bobotov kuk (Durmitor) - 2.523 m
Najve─çe jezero: Skadarsko jezero (391 km)
Najdublji kanjon: rijeka Tara (1.300 m)
Nacionalni parkovi: Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero, Lov─çen, Prokletije
Najve─çi zaliv: Bokokotorski zaliv
Vremenska zona: GTM +1
Elektro sistem: 220V/50Hz
Klima: mediteranska
Prosje─Źna temperatura vazduha: 27.4 ┬║C (ljeti)
Maksimalna temperatura mora: 27.1 ┬║ C
Prosje─Źan broj sun─Źanih dana u godini: 240
Kupališna sezona: 180 dana
More: tamno plavo
Providnost mora: 38-56 m

Primorski dio Crne Gore ─Źine op┼ítine Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar, Ulcinj i Cetinje. Najve─çi zaliv, Boka Kotorska zbog svoje konfiguracije i strmih planinskih strana koje se spu┼ítaju u more podsje─ça na fjord. Te┼íko je re─çi  ┼íta je na ovom dijelu obale zanimljivije i bogatije: istorija i vrijedni spomenici kulture koji o njoj svjedo─Źe, bujna vegetacija, prozirno morsko plavetnilo ili planinski lanci u zale─Ĺu koji ovu rivijeru zaklanjaju od hladnih sjevernih vetrova i doprinose da ima blagu, mediteransku klimu sa dugim, toplim ljetima i blagim zimama.

Herceg Novi
smje┼íten je na ulazu u jedan od najljep┼íih zaliva svijeta, Boka Kotorska, utonuo u rasko┼íno zelenilo, opasan ┼íestovjekovnim tvr─Ĺavama i prava je riznica multikulturnog naslje─Ĺa nastalog susretanjem raznih naroda i civilizacija. Herceg Novi je grad sa najvi┼íom prosje─Źnom temperaturom na Jadranskom moru i sa preko dvije stotine sun─Źanih dana tokom godine, ┼íto ga ─Źini jednim od najprijatnijih mjesta za odmor na Crnogorskom primorju.
Ovo je grad sa rivijerom dugom 25 km, poluostrvom Lu┼ítica u neposrednoj blizini, dubokim planinskim zale─Ĺem, prelijepim selima i naseljima u podno┼żju planine Orjen (1895mnv), grad koji ima ┼íta da poka┼że gostima i ─Źime da se ponosi.
Hercegnovska  rivijera se pru┼ża u du┼żini od 15 km i obuhvata 7 naselja odnosno turisti─Źkih mjesta od kojih svako ima svoje osobenosti i specifi─Źnosti.

Meljine
se nalaze 3 km isto─Źno od Herceg Novog sa oko 1150 stanovnika. Najzna─Źajnija kulturno-istorijska vrijednost mjesta je Lazaret, koji datira iz 1732. godine. Lazaret je atraktivna i impozantna gra─Ĺevina, koja je u vrijeme izgradnje (XVIII vijek) predstavljala glavnu zdravstvenu i sanitetsku ustanovu Boke Kotorske. Gradili su je Mle─Źani u klesanom kamenu, koji su kalu─Ĺeri pripremali za gradnju velike manastirske crkve na Savini. U krugu Lazareta sagra─Ĺena je 1730.godine(obnovljena 1882.godine) crkva Sv. Roka, a Lazaret je imao i fontanu sa vodom dovedenom 1741. godine iz manastira Savina. U sredi┼ítu komleksa nalazi se nekoliko manjih zgrada ogra─Ĺenih zidom sa dvoje vrata i tri atrijuma, a ispred zgrade su dva pristani┼íta , jedno  ve─çe sa lukobranom i  jedno manje.

Saobra─çajna povezanost
Crna Gora je povezana sa zemljama iz okru┼żenja ,kao i  zemljama Evrope i svijeta  svim vidovima saobra─çaja: drumski , ┼żeljezni─Źki, autobuski, vazdu┼íni i pomorski.
Stalna ulaganja u obnavljanje i  izgradnju  putne infrastrukture uz ve─ç  postoje─çe prirodno, kulturno i istorijsko bogastvo , omogu─çi─çe da Crna Gora postane izuzetno atraktivna turisti─Źka destinacija.
Vazdu┼ína saobra─çajna komunikacija  Crne Gore sa doma─çim i  inostranim emitivnim podru─Źjima odvija se preko tri me─Ĺunarodna aerodroma.Udaljenost Herceg Novog od ovih aerodrome je : Tivat (23km ), ─ćilipi (Republika Hrvatska- 30 km) i Podgorica (  112 km).
Crna Gora je pomorskim putem povezana sa svijetom. Putni─Źki i teretni feriboti redovno saobra─çaju na linijama Bar-Bari i Bar-Ankona. Luke Bar, Budva, Kotor i Herceg Novi imaju status luka za me─Ĺunarodni saobra─çaj.

Galerija fotografija

Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Gdje se nalazimo
Website Security Test